Özellik listeleme tekniği nedir?
Özellik listeleme tekniği, bir fikrin, problemin, senaryonun, görselin veya nesnenin unsurlarında değişiklik yaparak yeni sonuçlara ulaşmaya yardımcı olan özel bir tekniktir.
Nitelik listeleme nedir?
Özellik listeleme, mevcut bir ürünün parçalarını değiştirerek yeni bir ürün yaratmak için kullanılan yaratıcı bir düşünme tekniğidir. 20. yüzyılın ikinci yarısında Robert Crawfort tarafından geliştirilen bu teknik, bireyleri birden fazla şekilde düşünmeye ve parça ile bütün arasında bir ilişki kurmaya teşvik eder.
Beyin fırtınası tekniği adımları nelerdir?
Beyin fırtınası atölyesi nasıl düzenlenir. Bir çalışma yöneticisi atayın. … Bağlamı oluşturun ve grubun anladığından emin olun. … 3. Bir hedef tanımlayın. … Bir zaman sınırı belirleyin. … Beyin fırtınası tekniğine karar verin. … Bazı temel kurallar belirleyin. … 7. Tüm fikirleri yakalayın. … 8. Fikirleri tartışın ve oylayın.
Eğitimde sinektik tekniği nedir?
Sinektik tekniğin temel ilkesi bilinmeyen ve yabancı kavramları yakın kılmak, bilinen kavramları ise yabancı kılmaktır.
Listeleme yöntemi ne demek?
Listeleme tekniği, ana konunun ne olduğunu açıkça belirtmekle başlar. Daha sonra, savunulacak veya geliştirilecek fikre ek olarak, konunun zıttı ile ilgili fikirler listelenir.
Gordon tekniği nedir?
Prince ve William Gordon tarafından geliştirilen bir düşünce üretme tekniğidir. Beyin fırtınasına benzeyen bu teknik kullanılarak yapılan toplantılarda, grup lideri bir anahtar kelime veya kavram önerir. Toplantının amacı hakkında bilgilendirilmeyen katılımcılar, o konu hakkında fikir ve öneriler üretir.
Scamper tekniği nedir?
Scamper, yaratıcı düşünmeyi geliştirmek için uygulanması kolay ve eğlenceli bir beyin fırtınası yöntemidir. Çocuklara farklı düşünme, hayal kurma ve sezgilerini kullanarak özgün ürünler yaratma fırsatı verir.
Sarı şapka tekniği nedir?
Sarı Şapka: İyimserlik Sarı şapkayı takan kişi, soruna olabilecek en olumlu bakış açısıyla, iyimserliğiyle bakar. Kendini, fikirlerinin sunabileceği avantajları ve durumların katma değerini vurgulayarak ifade eder.
Yaratıcı düşünme tekniği nedir?
Yaratıcı düşünme, yeni nesneler, süreçler veya kavramların yaratılmasını sağlayan düşünce sürecidir. Yaratıcı düşünme, yeni ve orijinal fikirler biçiminde kendini gösterir. Yeni fikirler şans eseri veya nispeten sistematik bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Brainstorming tekniği nedir?
Beyin fırtınası, bir grup insanın bir uyarana yanıt olarak kendiliğinden fikirler önermek için etkileşime girdiği bir yaratıcılık tekniğidir. Vurgu genellikle garip veya ‘tuhaf’ görünebilecek fikirler de dahil olmak üzere fikirlerin niceliği ve çeşitliliği üzerindedir. Beyin fırtınası, bir grup insanın bir uyarana yanıt olarak kendiliğinden fikirler önermek için etkileşime girdiği bir yaratıcılık tekniğidir. Vurgu genellikle garip veya ‘tuhaf’ görünebilecek fikirler de dahil olmak üzere fikirlerin niceliği ve çeşitliliği üzerindedir.
Osborn tekniği nedir?
Alex Osborn, her insanın yaratıcı olduğunu, yaratıcılığı daha büyük ölçüde kullanabileceğini ve bu konuda eğitim almanın bireyin hayatındaki yaratıcı gücü ateşleyeceğini savunur. Osborn’un “miktar kaliteyi doğurur” sözü, mühendisliğin temel ilkelerinden biri olarak kabul edilir.
Nominal grup tekniği nedir?
İsimsel grup tekniği, alanında uzman kişileri bir araya getirmeyi içerir. Bu kişiler, konumları ve uzmanlıkları nedeniyle faaliyet gösterdikleri şirket ve çevre hakkında bilgi sahibi olan kişilerdir.
Akvaryum tekniği nedir?
Balık kasesi tekniği, öğrencilerin ilgilendiği veya üzerinde anlaşamadığı konuları öğretirken çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grup çalışması becerilerini geliştirmek için kullanılır. Bu teknik, sınıfta uygun bir yere bir daire çizmeyi içerir.
Sergi tekniği nedir?
SERGİ TEKNİĞİ Öğrencilerin öğrenme sürecinde ortaya koydukları ürünleri değerlendirmek ve paylaşmak amacıyla kullanılan tekniktir.
3 N Yöntemi Nedir?
3N yönteminin amacı, öğrencilerin öğrenme sürecinde sadece teorik bilgi değil aynı zamanda pratik beceriler de geliştirmelerini sağlamaktır. Bu nedenle, bu yöntem öğrencilere aktif katılım yoluyla pratik becerileri kullanarak öğrenme fırsatı sunar.
Yaratıcılık teknikleri nelerdir?
Ayrıca cevabı bilinmeyen açık uçlu soru sorma, sağ ve sol beyni birlikte kullanma, balıksırtı deseni, sinektik, görselleştirme, beyin fırtınası, zihin haritalama, çağrışım, meydan okuma ve ters çevirme gibi yöntemler çocukların yaratıcılığını geliştirmek için kullanılan yöntem ve tekniklerden bazılarıdır.
Analoji tekniği nedir?
Analoji, geçmiş deneyimler ile şu anki bilinmeyen durumlar arasında benzerliklerin yaratılmasıdır. Bilinenlere dayanarak yeni durumu öğrenme süreci sırasında; bilinen durum tabanı veya kaynak analoğu, bilinmeyen hedef analoğu hakkında çıkarımlar yapmak için bir tür model sağlar.
Kişisel analoji nedir?
Kişisel analoji: Seligmann (2007:4) kişisel analojiyi “kişinin, üzerinde çalıştığı nesne olduğunu hayal etmesi” olarak tanımlamaktadır. Açıkgöz (2006) ise insanların karşılaştırılan düşünce veya nesnelerin yerine kendilerini koymaları şeklinde bir görüş belirtmektedir.
Ters beyin fırtınası nasıl yapılır?
Tersine beyin fırtınasında, odak noktası bir sorunu çözmek veya belirli bir hedefe ulaşmak için tersine çevrilir. Odak noktası tersine çevrilir ve odak, hedefe ulaşmak değil, hedefe zıt bir durumun nasıl elde edileceğidir.
Kaynak: fehu.com.tr