Tanık listesi vermeyen taraf tanık dinletebilir mi?
Aynı maddenin 2 ve 3 üncü fıkralarında: “(2) Tanık gösteren taraf, tanıkların dinlenmesini istediği olayların listesini, dinlenecek tanıkların adlarını, soyadlarını ve tebligata elverişli adreslerini mahkemeye verir. Bu listede bulunmayan kişiler tanık olarak dinlenemez ve ikinci bir liste düzenlenemez.
Hâkim tanığı dinlemekten vazgeçebilir mi?
Mahkeme başkanı, birkaç tanığı dinledikten sonra, tanıkların ifadelerinin olayın vakıalarını aydınlatmaya yeterli olduğu sonucuna varırsa, diğer tanıkları dinlemekten vazgeçebilir.
Kimler tanık olarak dinlenemez?
Prensip olarak, herkes tanık olarak sorgulanabilir. Yaş, yakınlık veya ayırt etme yeteneği gibi sınırlar yoktur. Ayırt etme gücü olmayan kişiler yeminsiz olarak sorgulanır. Tanıklık eden kişi, tanıklık ettiği olayı gören kişi olmak zorunda değildir; ifadesinde başka bir kişiden duyduklarını tekrarlayabilirler.
Mahkeme tanıkları dinlemek zorunda mı?
‘Ses ve görüntü nakli yoluyla duruşma yapılması’ başlıklı 154. maddenin (2) numaralı fıkrasına göre, tanığın yerleşim yerinden ses veya görüntü naklinin mümkün olduğu hâllerde, tarafların rızasıyla, davaya bakan hâkim tarafından tanığın bizzat dinlenmesi gerekir.
Cevap dilekçesi vermeyen kişi tanık dinletebilir mi?
Cevap vermeyen taraf delil veya tanık sunabilir mi? Doktrinler, cevap vermeyen davalının, reddi bağlamında savunmasını kanıtlamak için karşı delil sunma hakkını tanır. Yüksek Mahkeme kararları da aynı yöne işaret eder.
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Tanıklık edeceğiniz gün, ifade vermeden bunu mahkemeye sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yemini ettiyseniz, tanıklık etmemelisiniz.
İhzara rağmen gelmeyen tanık dinlenir mi?
Türkçe: Medeni Kanun Madde 253: MADDE 253 – (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / md. 15) Usulüne göre çağrıldıkları halde sebep göstermeden gelmeyen tanıklar zorla mahkemeye getirilir ve gelmemelerinden doğan giderler, amme alacakları tahsil usulüne göre tahsil olunur.
Aynı tanık ikinci kez dinlenir mi?
CMK’nın “Tanığın yeniden dinlenmesi” başlıklı yazısı.
Mahkemede hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?
(1) Aşağıdaki kişiler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar; b) Yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayacak yeterli akıl ve muhakeme yeteneğine sahip olmayanlar.
Tanığa itiraz edilebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Tanıklara İtiraz” başlıklı 255. maddesi şu şekildedir: “Tanıkların ifadelerinin doğruluğunda şüpheyi gerektiren sebepler varsa, örneğin davaya yararlı olması gibi, taraflar iddiada bulunabilir ve bunu ispat edebilir.” 13 Temmuz 2024
Hâkim tanıklara ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Duruşmadan önce tanık dinlenir mi?
Duruşmada sunulacak delillerin bir parçası olan tanık beyanı, tartışılan olayın kesin veya tek delili ise, tanığın duruşmada dinlenmesi gerekir. Önceki duruşmadan alınan tutanağın veya yazılı beyanın okunması duruşmanın yerini tutamaz.
Tanığın hakları nelerdir?
Tanığın ifade vermekten kaçınma ve tazminat talep etme hakkı vardır. Aynı zamanda bazı durumlarda ifade vermekten kaçınma, hazır bulunma, ifade verme ve yemin etme zorunluluğu vardır. Kanıt verme kurumu hem 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda hem de 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Hâkim tanık dinlemeden karar verebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.241, mahkemenin, ispat etmek istediği vakıa hakkında bir kısım tanıkların beyanlarından yeterli bilgi elde etmesi hâlinde, diğerlerini dinlemeden karar vermesi, adil yargılanma ve duruşma hakkı ilkesine aykırılık oluşturmaz.
Tanık ifade vermeye gelmezse ne olur?
Gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz, polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz, bunun gerektirdiği masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Tebligat çıkmayan tanık dinlenir mi?
(1) Tanık, davetle çağrılır. Ancak, davet gönderilmeden önce hazır bulunan tarafların tanıklarının dinlenmesi de mümkündür. Ancak, tanık listesinin hazırlanması için belirli bir zaman belirlenip duruşma günü tespit edilmişse, liste gösterilmese bile, taraf tanıkların duruşmada hazır bulunmasına izin verirse tanıklar dinlenir.
Süresinde bildirilmeyen tanık dinlenir mi?
Tanıklar, tanık listesi mahkeme tarafından belirlenen süre içinde sunulmasa bile dinlenebilir. Tanık listesi mahkeme tarafından belirlenen süre içinde sunulmazsa, tanıklarınızı duruşma günü mahkemeye davet edebilir ve tanık olarak dinlenebilirler.
Tanık gelmezse dava düşer mi?
(1) Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan her kişi hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazeretsiz olarak gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir ve gelmemesinden kaynaklanan giderleri ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin cezasını ödemekle yükümlü tutulur.